Linux Webhosting Logo
Home
Webhosting Nieuws
Wat is Linux Webhosting
Website Webhosting
Webhosting FAQ
Dedicated Servers
Deelnemer info
Adverteren
Links
Contact info
Voorwaarden
Sitemap
Nederlandse domeinnaam redelijk veilig
Het Nederlandse top level-domein (TLD) is relatief veilig. Ten opzichte van heel Europa en het Midden-Oosten eindigt .nl qua veiligheid in de middenmoot. Wel worden riskante Nederlandse websites in verhouding vaak bezocht. Dat maakt hun invloed groter.

Dit blijkt uit een veelomvattend onderzoek door beveiligingsspecialist McAfee. Het bedrijf heeft gegevens uit de database van de McAfee SiteAdvisor geanalyseerd. Websites van over de hele wereld zijn getest en beoordeeld op ongewenst gedrag, zoals extreem veel pop-ups, het toesturen van spam na e-mailregistratie en riskante downloads.

Ook is gekeken naar browser-exploits, ook wel drive-by-downloads genoemd. Daarmee kunnen virussen of spyware zich ongemerkt installeren. Websites die slecht scoren of waar voorzichtigheid geboden is, zijn met rood of geel aangemerkt. Dat is het geval bij ruim vier procent van alle geteste sites.

Wereldkaart Mal-Web
McAfee heeft het "Mal-Web" gevisualiseerd in een interactieve wereldkaart. Daarop is precies te zien waar ter wereld zich de relatief veilige en onveilige TLD's bevinden. Grote rode vlakken zijn te zien in Azië, Rusland en delen van Noord-Amerika. Nederland en België zijn donkerroze gekleurd; voor .nl en .be bedraagt het percentage riskante websites respectievelijk 1,1 procent en 1,5 procent.

Nederland zit nog comfortabel in de middenmoot, met het oog op heel Europa en het Midden-Oosten. Maar België is met zijn anderhalf procent het slechtst scorende 'EU-15-land'. Alleen de TLD's van Hongarije, Oekraïne, Bulgarije, Estland, Slowakije, Rusland en - met afstand - Roemenië hebben een hoger percentage riskante websites.

Opvallend is dat er relatief gezien ook behoorlijk veel Belgische sites (bijna zeven procent) zijn met riskante downloads, die mogelijk virussen of andere ongewenste programma's opleveren. Maar het kan nog altijd erger. Wie willekeurig downloadt van de top level-domeinen van de eilandengroep Samoa (.ws) of Bulgarije (.bg), loopt in tenminste één van de tien gevallen risico om ongewenste gasten binnen te halen.

Internationaal
Wereldwijd is Roemenië van de grotere landen - kleine staatjes dus buiten beschouwing gelaten - lijstaanvoerder als het gaat om riskante websites. Rusland is een goede tweede. Deze landen kunnen bogen op respectievelijk 5,6 procent en 4,5 procent riskante sites. Van hun top level-domeinen .ro en .ru is het ook het meest waarschijnlijk dat ze exploitsites hosten, volgens McAfee.

Latijns-Amerika is iets veiliger dan andere regio's, maar dat komt ook omdat het aantal mensen dat toegang heeft tot internet daar niet heel groot is. Bijna twintig procent van de Argentijnen, achttien procent van de Mexicanen en ruim elf procent van de Brazilianen is online. Het verschil met de Zuid-Koreanen en de Amerikanen is groot: van hen is respectievelijk ruim 70 en 63,6 procent online.

In de regio Azië/Pacific is het vooral opletten met Chinese en Zuid-Koreaanse domeinen; respectievelijk 3,7 en 2,6 procent van de websites is hier volgens McAfee riskant. Over het algemeen komt McAfee tot de conclusie dat oplichters zich op de gebieden richten waar de meeste internetgebruikers komen, om een zo groot mogelijke winst te kunnen behalen.

Voorbeeldig
Aan de keerzijde van de medaille bevindt zich het voorbeeldige Scandinavië. Aanvoerder Finland staat samen met Noorwegen en Zweden in de top vijf van minst riskante nationale TLD's. Het percentage riskante websites ligt bij de 'vijf veiligste landen' tussen de 0,1 en 0,21 procent. De top vijf wordt vervolledigd door IJsland en Ierland. "De oorzaak hiervan kan zijn dat overheidsinstellingen strengere regels gebruiken voor deze domeinen", suggereert McAfee.

Het verband lijkt inderdaad duidelijk. Japan, een van de veiligste TLD's, vereist een plaatselijk postadres, net als Ierland, Zweden en Finland. Registraties in Noorwegen (.no) worden zelfs beperkt tot bedrijven die bij de overheid zijn geregistreerd. Andere landen, waaronder relatief veilige TLD's zoals Australië en Canada, eisen een plaatselijke contactpersoon voor alle domeinregistraties.

Maar zelfs relatief veilige TLD's zoals die van Nederland, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk kunnen enorme aantallen bezoekers van riskante websites genereren, blijkt uit de onderzoeksresultaten. Het Nederlandse domein mag dan slechts één procent twijfelachtige websites hebben, die sites worden wel zo'n 2,7 miljoen keer per maand bezocht.

Voor Japan geldt hetzelfde verhaal. Dat land staat op de 57e plaats in de lijst met meest riskante TLD's. Toch ontvangen .jp-sites met een rode en gele classificatie elke maand naar schatting zo'n 1,6 miljoen kliks. Dit komt doordat in deze landen heel veel mensen online zijn die binnen het TLD van hun eigen land zoeken. Zodat zelfs kleine percentages riskante websites kunnen zorgen voor enorm riskante omgevingen, legt McAfee uit.

Bron: http://www.zdnet.nl/ 

 
 
 

Content © 2006

?>?>